Laatste stal kazerneterrein Maurits Noord verkocht

De gemeente Ede heeft de laatste, nog niet ontwikkelde paardenstal op de Prins Mauritskazerne verkocht aan ontwikkelaar Casa 23. Het pand wordt verbouwd en gerestaureerd tot twee woon-werkunits en een ambachtskwartier met beheerderswoning. De oplevering is voorzien in het eerste of tweede kwartaal van 2021.

De stal is gebouwd in 1908 en is onderdeel van het zogenaamde stallencomplex. Juist deze gebouwen laten zien wat voor bijzondere kazerne de Prins Mauritskazerne was en welke taak de legereenheid hier had: het per paard vuursteun geven aan de eigen troepen. In het rijtje bevindt zich niet alleen deze rijloods met drafveld ernaast, maar ook diverse stalgebouwen, een hoefsmederij en een oud magazijn.

Slopen of verkopen?

Oorspronkelijk stonden de stallen op de nominatie om te worden gesloopt, maar de animo om ze te herontwikkelen was zo groot dat besloten is de stallen te verkopen. Inmiddels zijn alle andere stallen al verkocht en verbouwd. Omdat elke stal door een andere initiatiefnemer wordt ontwikkeld, wordt in overleg een werkomschrijving opgesteld met de richtlijnen voor de cascorestauratie. Deze werkomschrijving moet ervoor zorgen dat ook na de uitvoering van alle werkzaamheden nog samenhang bestaat tussen de gebouwen van het stallencomplex. Aan de initiatiefnemers is aangegeven dat het voornemen bestaat om de panden na de herbestemming aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Wat komt er in de rijloods?

In de noordelijke helft het pand wordt onder meer een ambachtskwartier gerealiseerd. Het ambachtskwartier  bestaat uit werkplaatsen en workshopruimte voor kleinschalige ambachtelijke bedrijven en bedrijven uit de creatieve sector. Het beheer van het ambachtskwartier wordt verricht door een beheerder die ook in het gebouw gaat wonen. Aan de zuidzijde van het pand komen woon-werklofts. Net als de andere stallen wordt ook gebouw 22 voorzien van glazen puien in de langgerekte gevel. De staldeuren op de koppen worden hersteld.

Volop in ontwikkeling

De kazerneterreinen zijn volop in ontwikkeling. Op de voormalige kazerneterreinen komen 1.200 woningen. Deze woningen staan tussen historische gebouwen en eeuwenoude bomen. De oude gebouwen worden zoveel als mogelijk herontwikkeld. Voor gebouw 3, de voormalige heidebrouwerij, het PMT-gebouw, waar Pizza&Pizza zit, en de witte villa die op de Prins Mauritskazerne staan, verkent de gemeente momenteel wat de mogelijkheden zijn. Ook zoeken we momenteel naar een partij die het voormalige Koninkrijke marechaussee gebouw (KMAR) gebouw gaat ontwikkelen en is de gemeente in gesprek met partijen over de transformatie van de Van Essen-kazerne. Op de Simon Stevin kazerne zijn onlangs 28 vrije kavels verloot. Verder wordt onderzocht of er een bassischool kan komen op het kazerneterrein Elias Beeckman.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen