Bestrijding eikenprocessierups 2020: zo gaan we het doen in Ede

Foto: Ede.nieuws.nl

Het Plan van Aanpak voor de bestrijding van de eikenprocessierups 2020 is dinsdag 25 februari 2020 vastgesteld door het College. Het plan geeft sturing aan de bestrijding. We gaan nu officieel van start met de bestrijding van de rups en het uitrollen van een grote voorlichtingscampagne voor inwoners van gemeente Ede.

Vorig jaar werd in heel Nederland meer eikenprocessierups aangetroffen dan ooit tevoren. Ook in gemeente Ede was de overlast van de eikenprocessierups groot, zo’n 6.000 eikenbomen waren besmet. Dit jaar zet de gemeente Ede in op beperking van de overlast van de eikenprocessierups door optimale bestrijding. Dat begint bij preventieve bestrijding. In Ede doen we dat op verschillende manieren.

Bestrijdingsmiddelen

Er zijn twee natuurlijke bestrijdingsmiddelen waar we besmette bomen mee behandelen. We behandelen bomen op locaties waar dit verantwoord is en waar vorig jaar veel overlast was, met:

Xentari, een biologisch bestrijdingsmiddel dat de rupsenlarven doodt;

Nematoden, ook wel bekend als aaltjes, een parasiet dat de rupsenlarven van binnenuit opeet.

Daarnaast zijn er diverse natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, die we op verschillende manieren willen aantrekken:

Nestkastjes voor koolmezen en pimpelmezen, zij eten de rupsen op;

Bloemenmengsel waarmee we gaasvliegen en sluipwespen lokken die de rupsenlarven opeten.

Overlast beperken

Met de bovenstaande middelen bestrijden we de eikenprocessierups zo goed mogelijk en beperken we de overlast voor onze inwoners. We kunnen helaas niet in alle bomen de rups bestrijden. Daarom bestrijden we nesten rond plekken waar veel mensen komen of wonen, zoals scholen en zorginstellingen, eerder dan nesten op plaatsen waar minder mensen komen.

Ondanks de preventieve bestrijding zullen er nesten komen in eikenbomen. Een aantal nesten bestrijden we door ze uit de bomen te laten zuigen. Het groenteam houdt bij welke bomen besmet zijn. Inwoners kunnen ook dit jaar weer besmette bomen melden bij de gemeente, via www.ede.nl/rups. De manier van melden is vernieuwd. Komend jaar kunnen inwoners direct op een kaart een melding maken van een besmette boom en zien of de besmetting al bekend is bij de gemeente.

Informatiemarkt

Op woensdagmiddag 11 maart is een eerste informatiemarkt over de eikenprocessierups voor inwoners. Deze vindt plaats van 13.30 – 15.30 uur in het Raadhuis (Bergstraat 4, Ede). Inwoners ontvangen een gratis nestkast voor koolmezen, krijgen tips over wat ze zelf aan bestrijding kunnen doen en kunnen vragen stellen aan de gemeente.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen