Raadsvergaderingen Ede voortaan met live ondertiteling

Foto: Ede.nieuws.nl

De gemeenteraad van Ede gaat vanaf 6 februari de live uitzendingen van de raadsvergaderingen live ondertitelen via spraakherkenning. Hierdoor worden de vergaderingen van de Edese raad een stuk toegankelijker voor mensen met een auditieve beperking.

Met één op de tien mensen in Nederland met gehoorproblemen, zijn er ook in Ede veel mensen die vanwege een beperking niet (makkelijk) de raadsvergaderingen kunnen volgen. Gemeente Ede vindt het echter juist belangrijk dat de raadsvergaderingen zo toegankelijk mogelijk zijn voor zo veel mogelijk mensen. Vanaf 6 februari worden om deze reden dan ook de raadsvergaderingen van gemeente Ede live ondertiteld.

Lerende spraakherkenning

De ondertiteling in de livestream uitzending wordt automatisch gegenereerd door het spraakherkennings programma. Eventuele fouten in de ondertiteling worden na de uitzending gecorrigeerd, zodat bij achteraf terugkijken de ondertiteling nagenoeg foutloos is. Hiervan leert het programma. Naarmate de raad meer vergadert wordt het programma dus steeds accurater.

Een stap verder dan verplicht

Vanaf september 2020 is de gemeente verplicht om de eigen websites toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Door niet alleen achteraf ondertiteling aan te bieden, zoals wordt verplicht in de nieuwe wetgeving, maar deze juist ook live beschikbaar te maken, neemt de gemeenteraad van Ede een belangrijke stap in het volledig toegankelijk maken van de besluitvorming. Mensen met een auditieve beperking, zoals doven en slechthorenden, kunnen met live ondertiteling vanaf 6 februari de raadsvergaderingen, net als alle andere inwoners, volledig volgen tijdens de livestream.

 

De ondertitelde raadsvergadering is op 6 februari vanaf 19.00 uur live te volgen via https://ede.raadsinformatie.nl/live

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen