Ede bouwt seniorenwoningen-van-de-toekomst en groen dak op bushokjes in Ede-centrum

Wethouder Lex Hoefsloot
Wethouder Lex Hoefsloot
Foto: Gemeente

Er moeten veel meer woningen gebouwd worden waar ouderen zelfstandig kunnen wonen. En bestaande woningen moeten worden aangepast aan de behoeften van deze groep. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van een commissie onder leiding van oud-minister Wouter Bos. Het rapport is aangeboden aan minister De Jonge van Volksgezondheid.

In het advies staat dat we af moeten van het motto dat ouderen vooral zolang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Vaak is de woning van ouderen helemaal niet geschikt om betaalbare en veilige zorg te leveren. In veel gevallen is het veel beter als ouderen verhuizen naar een aangepaste woning. Bos adviseert dan ook om meer woningen te bouwen voor ouderen.

De wethouder is dan ook positief over het project  op het Cavaljé- terrein aan de Louise Henriettelaan. Hier worden 38 betaalbare huurappartementen voor senioren en 22 zorgstudio’s voor dementie zorg gebouwd. De gemeente Ede vindt het belangrijk dat er huurwoningen zijn waar mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Hij hoopt daarom dat er meer soortgelijke initiatieven zullen komen.

De gemeente zal de komende periode in overleg met betrokken partijen, zoals zorgaanbieders, woningcorporaties en financiers, bespreken wat nodig is om dit gezamenlijk lokaal (en regionaal) verder op te kunnen pakken.

Groen dak op bushokjes in Ede-centrum

Ede gaat zeven van de honderd bestaande bushokjes (abri’s) in de gemeente voorzien van een groen dak. Deze duurzame bushokjes sluiten aan bij de vergroeningsdoelen in Ede-centrum. De huidige exploitant van de bushokjes stopt ermee. De gemeente Ede neemt de abri’s over en pakt hiermee een kans voor vergroening.

Wethouder Lex Hoefsloot: “Ik ben vooral enthousiast dat we op een zevental bushokjes in Ede de daken van een groen dak kunnen voorzien. Daarmee geven we het goede voorbeeld hoe je met kleine maatregelen kan bijdragen aan de biodiversiteit”.

Beheer bushokjes

Het grootste deel van de abri’s valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Ede. Een aantal abri’s zijn in beheer van de Nederlandse Spoorwegen en de abri’s langs de provinciale wegen zijn in beheer van de Provincie Gelderland.

Duurzaamheid

Zowel de vergroening als ook de overname van de bushokjes dragen bij aan duurzaamheid. Oude bushokjes worden hierdoor niet verwijderd en getransporteerd naar het buitenland.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen