Verkeersexamens van start

Foto: Gemeente Ede

Ruim 1.100 leerlingen van de basisscholen in de gemeente Ede doen deze en de komende weken het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. Leerlingen van groep 7 en 8 van in totaal 39 basisscholen doen mee en laten zien dat zij verkeersveilig kunnen fietsen. Wethouder de Pater (verkeer) van de gemeente Ede gaf het startsein bij de eerste examenronde, in Ede: “Het verkeer zorgt nog altijd voor teveel jonge slachtoffers. Een verkeersexamen helpt om dat te verbeteren. Ieder kind moet veilig kunnen fietsen in onze gemeente!”.

De examens vinden plaats in Ede (6 en 7 juni), Bennekom (13 juni), Harskamp (14 juni), Lunteren (20 juni) en Ederveen (21 juni). Ze worden verzorgd door Veilig Verkeer Nederland in opdracht van de gemeente Ede. Het examen wordt afgenomen op 39 scholen.

Kinderen kwetsbaar in verkeer

Jaarlijks komen er in Nederland zo’n 16 kinderen in de leeftijd van 0-15 jaar om door een ongeval in het verkeer. Daarnaast raken er jaarlijks ongeveer 2.000 kinderen in het verkeer ernstig gewond. Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0 tot 15 jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor teveel jonge verkeersslachtoffers.

Laten zien wat je kunt

Kinderen die eerder geslaagd zijn voor het schriftelijk Verkeersexamen, kunnen nu in praktijk laten zien wat ze hebben geleerd. De routes van het VVN praktisch Verkeersexamen zijn zorgvuldig uitgezet over zo’n 5 km en komen overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens dit examen

beoordelen diverse controleposten de kinderen op onder andere het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrang en het aangeven van richting.

Fietscontrole

Om ervoor te zorgen dat alle kinderen op een veilige fiets rijden, is voorafgaand aan het VVN praktisch Verkeersexamen een fietscontrolelijst verstuurd naar de scholen zodat zij, en met name de ouders, kunnen checken of de fiets aan de wettelijke eisen voldoet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen