Extra bezuinigen en ombuigingen in het sociaal domein in Ede

Foto: Ede.nieuws.nl

In een persgesprek met wethouder Veltman dinsdagmiddag op het gemeente huis in Ede, lichte de wethouder toe waarom een fundamentele verandering in het sociaal domein in Ede nodig zijn. Ede moet jaarlijks zeker 10 miljoen euro bezuinigen.

Afgelopen jaar moest er al een bedrag van 6,5 miljoen euro worden bezuinigd, dat is inmiddels gelukt. Dit jaar is er nog een extra bezuinigingsronde van 3,5 miljoen nodig.

In de toelichting Transformatie en ombuigingen in het sociaal domein kwam de wethouder met een voorstel van 23 maatregelen. Er worden in de voorgestelde maatregelen onderzoek gedaan waar nog terugdringen van onkosten mogelijk is om zo tot bezuinigingen te komen. Het zal zeker een complexe operatie gaan worden.

De voorstellen worden op de raadsvergadering van de gemeenteraad op 21 maart besproken.

Het oplopend tekort noodzaakt Ede om maatregelen te nemen. Het is de bedoeling om tot een duurzaam financieel perspectief te komen. De te nemen maatregelen zijn nog niet bekend.

Te verkennen 23 maatregelen ombuiging sociaal domein

1.Leidende principes

Niemand is normaal, de afgelopen decennia is de druk op presteren en meekomen in de maatschappij steeds groter geworden. Dit leidt ertoe dat mensen een beroep doen op professionele ondersteuning en hulp.

Ook is er in het onderwijs een tendens tot medicaliseren. Op basis van de huidige cijfers is de inschatting dat 50% van de jongeren in Ede tussen de 0 en 18 jaar op enig moment in zijn of haar leven jeugdhulp ontvangt. Gelukkig is niemand normaal. Variaties in de samenleving zijn een gegeven. En een ieder moet omgaan met de incidenten en moeilijkheden die bij het leven horen, zonder daar hulp bij te krijgen van de gemeente. De norm zou moeten zijn dat de inwoners de hulp meer in hun eigen netwerk moeten gaan zoeken.

Minder beschikkingen JGGZ via huisartsen door onafhankelijk SOH-er en samenwerking met onderwijs, Limiteren respijtzorg jeugd. Thuisondersteuning voor mantelzorgers herzien. Mantelzorgwaardering.

2.informele ondersteuning is duurzaam

Cliëntondersteuning gedeeltelijk informeel, inzet informeel netwerk niet langer vrijblijvend.

3.Basisvoorwaarden eerst op orde

Meer aandacht voor betaald werk en participatie bij het aanbieden van ondersteuning. Ook  zal er naar de houding en instelling van de persoon gekeken worden.

4.Onze ondersteuning is efficiënt en gericht op zelfstandig functioneren en eigenlijk gebruik

Terugbrengen van thuisondersteuning, ambulante begeleiding jeugd subsidiëren. Vervangen lichter vormen van maatwerkvoorzieningen door gesubsidieerde voorziening. Laagdrempelige ontmoeting i.p.v. dagbesteding. Leerlingenvervoer herzien. Ombuigen Beschermd wonen intramuraal. Preventie meer risico gestuurd. Herzien regelingen inkomensondersteunende maatregelen. terugdringen oneigenlijk gebruik van zorgvoorzieningen. En het terugbrengen overhead werkkracht.

5.Gemeente aan zet

Toegang en procesregie onderbrengen bij de gemeente en Invloed op omvang jeugd-GGZ via huisartsen, artsen.

6.Partnerschappen met aanbieders die visie onderschrijven.

Door subsidies te verlenen op basis van kwaliteit en prijs en meer aandacht voor kwaliteit en innovatie en bewonersinitiatieven.

Er moet volgens wethouder Hester Veltman, “meer kracht in de Edese samenleving worden gevonden. En het niet normaal vinden dat professionele hulp direct voor de hand ligt. Meer sturing en regie moeten we als gemeente hebben. En de 3,5 miljoen moet uit deze 23 maatregelen te halen zijn. Het sociaal domein is heel breed, heel groot. Het bestaat uit verschillende onderdelen. Op al die onderdelen nemen we maatregelen.”

Deze plannen worden door de wethouder op 21 maart aan de gemeenteraad van Ede gepresenteerd

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen