Varkensboer uit Lunteren met de dood bedreigd na varkensbeelden van Animals Rights

Zo zou het moeten zijn!
Zo zou het moeten zijn!
Foto: Pixabay

Tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdagavond in Ede liet burgemeester René Verhulst na vragen van Ellen Out, fractievoorzitter van Groen Links weten, ‘Dat de betreffende varkensboer doodsbedreigingen aan zijn adres heeft gehad.’

‘Die beelden in de media van Animals Rights met misstanden bij een bedrijf in Lunteren – of ze waar zijn weten we niet – hebben wel ogenblikkelijk doodsbedreigingen en andere dreigementen aan het adres van de familie opgeleverd’, aldus Verhulst bij de raadsvergadering. Hij plaatste de actie parallel aan salafisme en extremisme.

Aanleiding tot de opmerkingen waren vragen van Ellen Out, van GroenLinks. ‘Ik zag schokkende beelden op een varkensfokkerij.’ Ze wees op de gewonde biggen in de beelden, die aan hun lot werden overgelaten. Krijsende biggen waarbij on-verdoofd de staartjes werden afgesneden. Ook is op de beelden te zien hoe de mest uit de biggetjes wordt geknepen voor een monster.

Ellen Out stelde: ‘Het is onverdraaglijk en niet respectvol dat dieren onnodig moeten lijden. De beelden van Animals Rights komen bij een bedrijf vandaan dat aangesloten is bij de organisatie Vallei Boert Bewust. Is dit standaardpraktijk of uitzondering? Zijn er mogelijkheden om dit soort misstanden te voorkomen?’

Ook Wethouder Willemien Vreugdenhil reageerde na de vragen van GroenLinks. ‘Voordat vastgesteld is wat hier precies gebeurd is, moet er onderzoek door de NVWA worden gedaan. Wij kennen de boer als een bewust en gemotiveerd lid van Vallei Boert Bewust. Het is overigens bekend dat Animal Rights een activistische groepering is die er een doel mee heeft om bepaalde beelden naar buiten te brengen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen