Inkoopbeleid van gemeente Ede voldoet aan regels maar vraagt aandacht

De gemeente Ede volgt de wettelijke regels bij inkoop en aanbesteding. Maar een adequate uitvoering van het inkoop- en aanbestedingsbeleid is sterk afhankelijk van de betrokkenheid van de afdeling Inkoop.

Dit concludeert de Rekenkamercommissie Ede (RKC) op basis van haar onderzoek naar het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Ede. Op donderdag 27 september presenteert zij haar rapport Inkoop in zicht.

De RKC wil met haar onderzoek inzicht bieden in het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Ede; de spelregels waaronder de gemeente zaken als bijvoorbeeld zorg of kantoormeubilair inkoopt. Met alles wat de gemeente inkoopt of aanbesteedt is veel geld gemoeid. Reden voor de RKC om te onderzoeken of de inkoop en aanbesteding volgens de regels gaan én of de gestelde beleidsdoelen via inkoop en aanbesteding worden gerealiseerd.

In het rapport constateert de RKC dat de gemeente de wettelijke regels bij inkoop en aanbesteding volgt, maar de uitvoering van het beleid niet goed vast ligt in de processen en systemen. Dit kan leiden tot fouten bij toekomstige inkoop- en aanbestedingstrajecten. Een ander punt is dat de gemeente veel waarde hecht aan maatschappelijke doelen, zoals de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of duurzaamheidsmaatregelen. In het aanbestedingstraject zijn dergelijke doelen vaak een pluspunt voor een aanbieder. Maar het blijkt achteraf lastig om te controleren of deze maatschappelijke doelen wel gehaald worden.

Aanbevelingen

De RKC beveelt het college aan om meer met de raad in gesprek te gaan over de inkoop en aanbesteding. Bijvoorbeeld over de vraag welke doelen met inkoop en aanbesteden moeten worden nagestreefd. En of deze doelen ook worden behaald. Verder beveelt de RKC aan om de processen beter uit te werken, zodat een juiste gang van zaken niet alleen afhangt van de afdeling Inkoop, maar ook breed in de ambtelijke organisatie bekend is.

 

Uit de reactie van het college van B en W van de gemeente Ede blijkt dat het college de aanbevelingen van de RKC voor het grootste deel ondersteunt.

 

Presentatie

De RKC presenteert haar onderzoeksrapport in een informatieve bijeenkomst van de Politieke Dag Ede van 27 september 2018.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen