De ijzertijdboerderij: leven als in de ijzertijd

Foto: Ede.nieuws.nl

Beleef op 21 juli hoe het was om in de ijzertijd te leven. Op de hoek van de Vijfsprongweg en Hoge Valksedijk is een replica bezichtigen van een ijzertijdboerderij zoals we verwachten dat die eruit heeft gezien na opgravingen. Verplaats je in het leven van toen, bekijk hoe voedsel werd verbouwd op de raatakkers en hoe het daarna wordt bereid. Zie hoe kleren werden gemaakt en hoe ontspanning een plek kreeg met het maken van kleine muziekinstrumenten.

Vooraf: kruip in de huid van een archeoloog

Als voorproefje op de activiteiten bij de ijzertijdboerderij, biedt Museum Lunteren vooraf een leuk programma. Een medewerker van de archeologische dienst van de gemeente Ede doet een boekje open over de archeologische vondsten rondom Lunteren, waarvan de IJzertijd boerderij en de Celtic Fields een onderdeel zijn. Voor de kinderen zijn er diverse mogelijkheden om even in de huid van een archeoloog te kruipen door met scherven te puzzelen en aan elkaar te lijmen. De allerjongsten kunnen mooie kleurplaten kleuren. U bent van harte welkom van 10.30 tot 11.30 uur met uw kinderen of kleinkinderen, op de 1e verdieping van het museum aan de Dorpstraat 55. Daarna blijft het museum ook gewoon nog open, maar zijn de activiteiten in het museum voorbij. Voor het vervolgprogramma kunt u dan door naar Wekerom.

Activiteiten bij de ijzertijdboerderij

Bij de ijzertijdboerderij in Wekerom worden diverse demonstraties verzorgd. De vrijwilligers van GLK zijn op de raatakkers aan het werk, want het is oogsttijd. Verder zijn er diverse workshops voor jong en oud: ga met de natuurgids van GLK mee voor een korte wandeling naar de Germaanse put of maak een lange wandeling naar het Wekeromse zand, waarbij je kruiden plukt voor het eten. Er is ook een archeoloog van de gemeente Ede die vertelt over bodemvondsten. En je kunt meedoen met muziek maken. Doe stevige schoenen aan voor de wandeling en neem voldoende water mee.

Meer informatie

Informatie over het natuurgebied is te verkrijgen bij de promotiewagen van Gelders Landschap & Kasteelen.  Bij de kraam van DIO Soap & Spices zijn natuurvoedingsnacks en biologische drankjes te verkrijgen. Bij de vrijwilligerskraam is echte bijenhoning te koop.

 

Adviesroute voor auto’s: 

Via A30 afslag Lunteren via Postweg richting centrum, daarna linksaf Bisschopweg rechtdoor tot einde, Barneveldseweg rechtsaf tot aan de rotonde, linksaf (tweede afslag) Meulunterseweg rechtdoor, na de spoorwegovergang de tweede weg rechts, de Vijfsprongweg. NB gedeeltelijk onverharde weg 30 km per uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden