Ede zet bodycams in tegen drankmisbruik minderjarige jongeren

Foto: Ede.nieuws.nl

Dat alcoholgebruik op jonge leeftijd ernstige negatieve gevolgen kan hebben is algemeen bekend. Toch treffen politie en toezicht nog regelmatig jongeren aan die te veel alcohol gedronken hebben. Om deze groep jongeren bewust te maken van de ernst van dergelijke zaken start de gemeente Ede in samenwerking met de politie een preventieactie met behulp van zogenaamde bodycams.

Op zaterdag 9 december aanstaande start tijdens de horecadienst op het Museumplein het project ‘De Confrontatie’. Daarbij dragen politie- en toezichtmedewerkers zogenaamde bodycams (camera’s) op hun kleding. Deze worden aangezet op het moment dat zij een jongere aantreffen die ernstig onder invloed is. Uiteraard wordt in dat geval eerst hulp verleend en indien nodig wordt medische hulp ingeschakeld. Daarna worden de ouders ingelicht met het verzoek de jongere te komen halen. Binnen enkele dagen wordt de minderjarige, samen met zijn of haar ouders, uitgenodigd op het politiebureau om de camerabeelden terug te kijken en te bespreken. De gesprekken zijn nadrukkelijk niet in plaats van een Halt maatregel of een strafrechtelijk traject. De gesprekken en een maatregel of straf worden naast elkaar ingezet.

Doel

Het doel is om jongeren en ouders bewust te maken van de risico’s van het vertoonde gedrag en om herhaling van alcoholmisbruik te voorkomen. De maatregel is in 2016 door het Trimbosinstituut geëvalueerd. De uitkomst is positief. Ouders en jongeren zijn zich meer bewust van de impact en mogelijke risico’s van alcoholmisbruik.

Bodycam

De bodycams worden tijdens de horecanachten (vrijdag en zaterdag) gedragen. Bij het gebruik van de bodycams en de filmbeelden wordt zorgvuldig omgegaan met de privacy van de jongeren. Zo worden de gemaakte beelden direct vernietigd nadat deze aan de ouders en de jongere zijn getoond.

Burgemeester René Verhulst is blij met de invoering van het project in de gemeente Ede: “overmatig alcoholgebruik door minderjarige jongeren vind ik een groot probleem. In andere gemeenten blijkt dat deze aanpak daadwerkelijk effect heeft. Ook vanuit onze gemeenteraad is hier aandacht voor gevraagd. Ik verwacht dat we door deze manier van werken actief kunnen bijdragen aan de preventie en bewustwording van de risico’s van drankmisbruik bij zowel ouders als jongeren.”


X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden