Overgang ‘herdenken’ naar ‘vieren’ met het bevrijdingsvuur

Foto: Wageningen.nieuws.nl

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld.

Ray Lord

De Bevrijdingsvuurceremonie start om 23.30 uur. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het All For One Choir. Na de ceremonie overhandigt de Engelse veteraan en bevrijder Ray Lord het Bevrijdingsvuur aan burgemeester van Wageningen: Geert van Rumund.

Van Rumund zal om middernacht het Bevrijdingsvuur ontsteken op het 5 Mei plein. Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in de vuurschaal symboliseert de overgang van herdenken naar vieren.

Aansluitend ontvangen vele atleten het Bevrijdingsvuur uit handen van de burgemeester. Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette verspreiden zij, als start van Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap over heel Nederland.

Burgemeester René Verhulst van Ede

In de nacht van 4 op 5 mei zal Burgmeester René Verhulst, met een team van Climax Atletiekvereniging, het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. Het bevrijdingsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en wordt daarom ook het Vrijheidsvuur genoemd.

Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente. De eerste lopers vertrekken naar Almere in Flevoland, waar de start plaatsvindt van de Nationale Viering van de Bevrijding.

In Wageningen zal Brits veteraan en drager van de Militaire Willemsorde Kenneth Mayhew het Bevrijdingsvuur van het 5 Mei Plein naar het hoofdpodium waar DJ-Sam Feldt het Bevrijdingsfestival zal openen.

Bron: Bevrijdingsfestival Gelderland/Wageningen.nieuws.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen