112

Zondag vond een stel uit Ede het nodig om binnen twee uur, maar liefst 16 keer de meldkamer te bellen

Foto: Ede.nieuws.nl

Op het Operationeel Centrum (OC) komen dagelijks vele meldingen binnen. Melders bellen 0900-8844 of bij spoed 112.

De collega’s van het OC hebben dan ook aardig wat meldingen te verwerken, waarna de centralist de meldingen uitgeeft aan de eenheden op straat. Het mag vanzelfsprekend zijn dat we daarom niet zitten te wachten op fake meldingen. Dat we ook niet zitten te wachten op mensen die bewust onnodig 112 bellen, is dan ook logisch.

Nou ja, logisch?

Afgelopen zondag bleek dat sommige mensen daar anders over dachten.

Zondag vond een stel uit Ede het nodig om binnen twee uur, maar liefst 16 keer de meldkamer te bellen. Bij de eerste melding zou er sprake zijn van een conflict en daarop zijn collega’s naar het opgegeven adres gegaan. Ze hebben daar bemiddeld en met beide partijen zijn afspraken gemaakt.

De collega’s waren nog niet weg, of er volgde alweer een nieuwe melding. Het conflict was op dat moment niet meer gaande, maar de melders vonden het nodig om te laten weten dat zij het niet eens waren met het optreden van de Politie. Dit kan uiteraard, maar hiervoor is 112 in ieder geval niet bedoeld.
Er is geen sprake van een situatie waarbij de Politie, de Ambulance of de Brandweer direct in actie moeten komen.
Op deze wijze worden de telefoonlijnen en de collega’s van het OC onnodig belast.

Nadat er vervolgens door hetzelfde stel maar liefst 12 keer naar het OC werd gebeld, zijn de collega’s naar de woning gegaan en hebben ze een telefoon in beslag genomen. Ook dit bleek niet de oplossing, want vervolgens werd er nog een aantal keer naar het OC gebeld, waarna het betreffende nummer werd geblokkeerd. Toen ook dit niet hielp, zijn de collega’s nogmaals naar de woning gegaan en hebben ze beide bewoners aangehouden op verdenking van het ‘opzettelijk zonder noodzaak gebruik maken van het alarmnummer voor publieke diensten’. Er werden nog twee telefoons aangetroffen en ook deze zijn in beslag genomen.

Justitie beslist wat er met de verdachten en hun telefoons gaat gebeuren. Wat vind jij een passende straf?

Artikel 142 Wetboek van Strafrecht
2. Hij die opzettelijk, zonder dat daartoe de noodzaak aanwezig is, gebruik maakt van een alarmnummer voor publieke diensten wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de derde categorie.

#PolitieEde #misbruik #112 #OperationeelCentrum

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden