IETS MET BOEREN: theater over de actuele landbouw

Foto: Persbureau Pees

EDE – Op donderdag 13 juni om 19.30 uur presenteert Cultura in Ede Iets met Boeren, een aflevering uit de gelijknamig theaterserie over de actuele landbouw.

De voorstelling wil een breed publiek betrekken bij het landbouwdebat en daarbij de polarisatie bestrijden. Iets met Boeren speelt op locatie: De Grote Voort in Lunteren. Kaartverkoop via cultura-ede.nl

Er is in geen velden of wegen een landbouwakkoord te bekennen, er schijnt een kabinet aan te komen dat het allemaal gaat oplossen en intussen rolt de boerenopstand verder over Europa. Het platteland is in rep en roer. De boer is het beu, hij verlaat stal en akker en trekt ten strijde. Te hoge kosten, te lage prijzen, te weinig waardering en telkens nieuwe regels.

Verderop telt de boswachter de vogels, meet de wetenschapper het weer, bedenkt de politicus een plan, plakt de activist zich vast en kijkt de klant naar de prijs van de worst. Sinds het najaar van 2021 toert Bureau Pees met een opmerkelijke theaterserie door het land, bedoeld om een breed publiek te betrekken bij het actuele landbouwdebat en de polariserende toon daarin te bestrijden. Een bijdrage aan een noodzakelijke transitie.

In de voorstellingen komen alle aspecten van de landbouw voorbij en dat biedt zowel troost als (nieuw) inzicht. Tot nu toe werd Iets met Boeren bezocht door letterlijk boeren, burgers en buitenlui: traditionele agrariërs, onderzoekende vernieuwers, consumenten, bestuurders, klimaatwetenschappers, milieuactivisten.

Er is iets aan de hand. Er moet iets gebeuren. Terwijl de kip en het ei op elkaar staan te wachten.

Een reguliere aflevering van Iets met Boeren wordt gemaakt met lokale spelers: ongetrainde of hiervoor niet opgeleide spelers die zelf liefst met de landbouw te maken hebben. In de meeste afleveringen speelden diverse agrariërs mee. Bureau Pees is in Ede uitgenodigd voor de zogeheten kleine of ingedikte versie, zonder de lokale spelers maar met dezelfde strekking en dezelfde impact. De ‘small edition’ maakt dat het verhaal ook op andere locaties verteld kan worden, zoals congressen, symposia en festivals.

De pers over Iets met Boeren:

“Als de personages met elkaar botsen, uit hun comfortzone worden getrokken en zichzelf moeten verdedigen, als feiten en emotie met elkaar aan de haal gaan, wordt de complexiteit van de problematiek echt inzichtelijk. Dit gaat niet alleen over feiten en getallen, maar ook over boeren aan wiens identiteit wordt gemord.”

Persbureau Pees

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen