Replica van Romeins masker voor Staatssecretaris

Foto: Gelderland

Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam een kleine replica van een ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens een bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth. Het originele masker ligt in het Valkhof museum in Nijmegen en is een Romeinse ruiterhelm uit de eerste eeuw na Christus.

Erfgoed en cultuur voor iedereen toegankelijk

De staatssecretaris was op bezoek in Gelderland om samen met vertegenwoordigers van het ministerie van OCW te praten over cultuur en erfgoed in Gelderland. Gedeputeerde Peter Drenth: “Gelderland is een grote provincie, met veel én verschillend aanbod als het gaat om erfgoed en cultuur. Wij willen dat iedereen overal in de provincie laagdrempelig erfgoed en cultuur kan bezoeken. Daar doen we ook ons best voor”.

Retourtje Cultuur

Een voorbeeld daarvan is Retourtje Cultuur, een regeling voor basisscholen van Cultuur Oost, in opdracht van de provincie. Daarmee maken wij het mogelijk dat Gelderse basisschoolleerlingen in contact komen met podiumkunsten. Dat doen we door busvervoer voor de kinderen van school naar het theater te regelen.

“Je bouwt een wijk en je wil dat het een samenleving wordt”

Een belangrijk onderwerp voor ons om te bespreken met de Staatssecretaris is de gemeente Ede, die de komende jaren enorm groeit. Waarbij het belangrijk is om ook aandacht te hebben voor culturele voorzieningen. Gedeputeerde Drenth benadrukte dat de groei van een stad meer is dan zorgen dat iedereen een dak boven zijn hoofd is. Drenth: “Je bouwt een wijk en uiteindelijk wil je dat het een samenleving wordt. Daarvoor is meer nodig dan huizen en wegen. Je hebt voorzieningen nodig op het gebied van cultuur en sport. Zoals een bibliotheek, een theater, een poppodium of een sportclub. We zouden heel graag met het ministerie willen optrekken om dit in de regio Foodvalley voor elkaar te krijgen”.

Loevestein, Cultura en Gelderse Archeologische Dag

Uiteindelijk bezocht de Staatssecretaris 3 verschillen plaatsen in Gelderland. Waaronder Slot Loevestein, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed. In Ede was het bezoek aan Cultura, het centrum voor kunst en cultuur in Ede. Daar was een optreden van muzikant BARTH en van theatergroep Maanlanders. Maanlanders liet een stukje zien van een theatershow voor basisschoolkinderen. Het laatste bezoek was in Doetinchem. De Staatssecretaris ging langs de Gelderse Archeologische Dag, met onder andere een lezing over de Zonnetempel in Tiel. Ook was er een bijzondere archeologische vondst te zien: een Vikingzwaard uit het depot van het Stadsmuseum Doetinchem.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen