Vuur van de Vrijheid 4 mei in teken van medemenselijkheid en ontmenselijking

Foto: Wageningen

Om 00:00 uur op 5 mei wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur traditiegetrouw ontstoken in Wageningen, Stad der Bevrijding. In de live-uitzending Vuur van de Vrijheid, om 23:10 uur, 4 mei, NPO1, wordt dit jaar de kracht van medemenselijkheid en het gevaar van ontmenselijking benadrukt.

Het programma markeert de overgang van de Dodenherdenking op 4 mei, naar de hoopvolle boodschap van Bevrijdingsdag op 5 mei. Met optredens van onder meer Gijs Scholten van Aschat, Roxeanne Hazes, Soy Kroon, Adbelkader Benali, Naaz en The Kik. Na het ontsteken van het vuur start de Bevrijdingsvuurestafette, waarbij het vuur door 2.500 deelnemers door heel Nederland wordt verspreid. De presentatie van ‘Vuur van de Vrijheid’ is in handen van Winfried Baijens.

Normandische stranden

Het Nationaal Bevrijdingsvuur komt ieder jaar via de Normandische stranden van Bayeux richting Nederland. In de nacht van 4 op 5 mei wordt het ‘Vuur van de Vrijheid’ in Wageningen ontstoken door WOII-veteranen, samen met Floor Vermeulen (burgemeester Wageningen) in gezelschap van ruim 2.500 deelnemers die het vuur naar meer honderd gemeenten brengen. Bovendien vaardigt iedere provincie een verschilmaker af, die het vuur naar de veertien Bevrijdingsfestivals brengt op 5 mei.

Deze verschilmakers dragen op een eigen manier bij aan vrede en veiligheid. Dit alles komt samen in ‘Vuur van de Vrijheid’, een samenwerking van Wageningen45, Theater na de Dam, NOS en XSAGA: 4 mei 23:10 – 00:10 uur op NPO1.

Line-up artiesten Vuur van de Vrijheid 2024:

Tekstuele voordrachten

  • ⁠Gijs Scholten van Aschat
  • ⁠⁠Yvonne Keuls
  • ⁠⁠Abdelkader Benali

Muzikale omlijsting

    • ⁠Roxeanne Hazes
    • ⁠The Kik
    • ⁠⁠Naaz & Thomas Azier
    • ⁠⁠Soy Kroon
    • ⁠Pitou
    • ⁠⁠Joy Wielkens
    • ⁠⁠Bart Rijnink
    • ⁠⁠Steffen Morrison

Zangeres Naaz. Het bericht gaat verder onder de foto.

 

Over Wageningen45

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Dit bezorgde Wageningen de titel ‘Stad van de Vrijheid’. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Al 79 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en dat lijkt bijna vanzelfsprekend.

De oorlog in Oekraïne en in Israël/Palestina zorgt er bij velen voor dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. Juist daarom is het herdenken van strijd, het koesteren van de vrijheid én het vinden van verschilmakers belangrijker dan ooit! Met een impactvolle programmering van live-evenementen en online verbinding wil Wageningen45 zo veel mogelijk (jonge) mensen raken met de vrijheidsboodschap. Vrijheid: samen maken we het verschil!

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen